The Beauty & The Beast


Wat kan een echte schoonheidsfreak leren van iemand met een afwijkend uiterlijk? In Beauty & the Beast wordt dit uitgezocht. Het programma laat zien dat uiterlijk een zeer belangrijke rol speelt in de hedendaagse maatschappij. De ‘Beauty’s’ vinden uiterlijk zelfs het allerbelangrijkste. Zij zijn al hun hele leven bezig met nog mooier worden en gaan al op jonge leeftijd naar een plastisch chirurg.

Maar wat als een Beauty wordt geconfronteerd met een Beast? Kan een Beauty leren van iemand die al zijn hele leven wordt nagekeken en geconfronteerd met vooroordelen over zijn uiterlijk? In het programma laten de Beasts aan de Beauty’s zien dat schoonheid van binnen zit. In het programma gaan de Beauty’s en de Beasts een aantal dagen met elkaar op pad. Hierdoor leren zij elkaar kennen en proberen ze te begrijpen wat voor rol uiterlijk in elkaars leven speelt. Doel van het programma is de Beauty’s te laten zien dat er veel meer is dan uiterlijk.

Het programma is bedacht door Engelsman Adam Pearson, die zelf een goed zichtbare gezichtsafwijking heeft. In Engeland kwam het programma ook voor het eerst op televisie. In dat land was er veel commotie over het programma. Palm Plus, de producent van het programma: “In Engeland, waar het programma op Channel 4 is uitgezonden, is er veel commotie om het programma geweest. Maar na het zien van de eerste uitzending zag men daar gelijk in dat het om een integer programma gaat, waarin vooral de ‘beauty’ tot nieuwe inzichten komt. Nu we zelf enkele opnames achter de rug hebben, kunnen we zeggen dat dit programma echt een verandering bij de deelnemers teweeg heeft gebracht. We zijn er trots op dat we dit mooie programma kunnen maken.”

Beauty & the Beast kan volgens mij een prachtig programma worden als het op een integere manier wordt gemaakt. Het kan taboedoorbrekend zijn en kan ervoor zorgen dat mensen met een afwijkend uiterlijk als voorwaardig worden gezien. Voorwaarde is dat het op een eerlijke manier gemaakt wordt. Het mag absoluut geen ‘freakshow’ worden. Beauty & The Beast wordt net als BNN’s Je Zal Het Maar Hebben’ geproduceerd door Palm Plus. Daarom denk ik dat het net zo’n integer, open en eerlijk programma kan worden als Je Zal Het Maar Hebben.