Buch in de Bajes

De presentator Menno Buch die in de negentiger jaren het spraakmakende programma “Sex voor de Buch” maakte, komt opnieuw op de televisie met een onderwerp dat ook nu de tongen wel weer los zal maken. Buch heeft zich in dit geval gedurende 8 weken in de gevangenis op laten sluiten voor de RTL 5-show Buch in de Bajes.

Menno zegt voordat hij achter de tralies verdwijnt dat hij het geromantiseerde beeld van detentie aan de kaak wil stellen: “We gaan laten zien hoe het nu echt is om hier te zijn. Hoe het is om hier te werken of om hier opgesloten te zichten. Je krijgt alles te zien. Dat er hier geen plasmaschermen aan de muren hangen of dat je ‘s avonds van een menukaart iets kunt bestellen alsof het hier het Hilton hotel is”, aldus Menno. Dat hij er zelf met gemengde gevoelens naar uitkijkt blijkt uit wat hij te zeggen heeft over de beruchte isoleercel: “Misschien komt er een moment dat ik met mezelf afspreek daar een nachtje te gaan zitten”.

Tijdens Menno’s 8 weken durende ‘detentie’ werden de opnames gemaakt. Buch neemt de kijker mee achter de schermen van de gevangenis, hij interviewt de gedetineerden en het personeel. In de tweede aflevering volgt Menno een training van het Interne Bijstands Team, het IBT, dat gepantserd en bewapend uitrukt als er bijvoorbeeld een vechtpartij uitbreekt of een agressieve gedetineerde naar de isoleercel moet worden getransporteerd. Menno komt in contact met medegevangene Volkan en op de geisoleerde afdeling maakt hij kennis met een gedetineerde die verdacht wordt van onder andere vrouwenhandel……